COOPER MACRAE - BELLPORT, NY

This 6,000 square-foot Victorian-style residence, which had been divided into two separate dwellings, required extensive exterior and interior renovation to restore it to its original single-family intention. The architect repaired years of neglect, designed a new kitchen and sunroom, bathrooms, millwork and cabinetry, as well as a new exterior deck and trellis.

Improving organization and circulation was a key concern. The rear entrance was relocated to create a mud-room pantry; the kitchen and sunroom were reoriented to create an open living space filled with southern light. An alle was established to conceal the existing swimming pool from the interior and create a narrow flower garden as backdrop for the porch.

The project's modern elements are spare and elegant, befitting the simplicity of a weekend retreat.