GREENE NAFTALI GALLERY - NEW YORK, NY

Approached through a discrete pathway and courtyard beneath the High Line, the gallery layout makes a strength out of its unusual location at the rear of a building. Entrance through a small open court off of the main courtyard draws visitors next to an adjacent chimneystack and frames a striking view of the sky above. These juxtapositions combine to create a tranquil setting, achieving both a separation from and glimpses outward of the city.

Inside, an existing skylight is restored to its original condition in order to bathe the galleries with diffused light. Gallery proportions respond to both the existing structure of the building and the needs of contemporary artists. Throughout the gallery, custom elements refer back to the building's industrial history. Custom light fixtures and a carefully restored concrete floor provide texture and patina. On a larger scale, monumental steel pivot doors open the galleries onto the courtyard, providing visual expanse and allowing for graceful passage between interior and exterior.